Μινοξιδίλη και Φιναστερίδη – Φαρμακευτικές Αγωγές κατά της Τριχόπτωσης
Η τριχόπτωση είναι γενικό φαινόμενο και απασχολεί πολύ όσους την αντιμετωπίζουν, καθώς επηρεάζει αισθητά και την ψυχολογία τους, πέρα από την εικόνα τους. Από τις πιο γνωστές και ασφαλείς θεραπείες κατά της τριχόπτωσης για άντρες και γυναίκες είναι η μινοξιδίλη και η φιναστερίδη. Η μινοξιδίλη και η φιναστερίδη κυκλοφορούν πολλά χρόνια και, μάλιστα, χορηγούνται μαζί και συνδυάζονται και με τη μεταμόσχευση μαλλιών, είτε με τη μέθοδο FUE είτε με τη μέθοδο FUT ή Strip, έχοντας πολύ καλά αποτελέσματα.
Θεραπεία τριχόπτωσης με μινοξιδίλη
Η μινοξιδίλη είναι ένα φάρμακο εγκεκριμένο από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Έχει καλό προφίλ ασφάλειας και είναι αποτελεσματική τόσο στην ανδρική και γυναικεία ανδρογενετική αλωπεκία, όσο και σε άλλες μορφές αλωπεκίας. Εκτός από την ανδρογενετική αλωπεκία η θεραπεία τριχόπτωσης με μινοξιδίλη έχει εξαιρετικά, στην εποχική τριχόπτωση (κάθε άνοιξη και φθινόπωρο), καθώς και στην απώλεια τριχών, που οφείλεται σε ενδοκρινολογικούς παράγοντες (π.χ. σε διαταραχή ορμονών).
Το ποσοστό επιτυχίας που έχει η μινοξιδίλη φθάνει το 95%. Είτε «μπλοκάρει» την περαιτέρω απώλεια τριχών, είτε αναπτύσσει τρίχες στο «γυμνό» σημείο του κεφαλιού.
Πότε συστήνεται, τρόπος δράσης μινοξιδίλης
Συστήνεται η χρήση της σε μορφή λοσιόν ή αφρού (σε συγκεντρώσεις 2% και 5%) τοπικά στο τριχωτό της κεφαλής, μία με δύο φορές σε καθημερινή βάση.
Αυτό, που κάνει η μινοξιδίλη, είναι να προκαλεί αγγειοδιαστολή και να αυξάνει τη ροή του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής. Με αυτόν τον τρόπο, διεγείρει τους θύλακες και ενισχύει την ανάπτυξη νέων μαλλιών. Συγκεκριμένα, συμβάλλει στην ενεργοποίηση και παράταση της αναγενής φάσης (anagen phase) της τρίχας. Ήδη από τους 2-3 πρώτους μήνες, παρατηρείται σημαντική μείωση της τριχόπτωσης, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις αρχίζει η επανεμφάνιση τριχών που είχαν πρόσφατα περάσει στη τελογενή φάση (telogen phase).
Ειδικότερα βελτιώνει τη ροή του αίματος στο τριχωτό, παρέχοντας στα τριχοθυλάκια τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζονται, για τη μεγιστοποίηση της ανάπτυξής τους. Αποτέλεσμα; Πιο υγιείς τρίχες, με πυκνότητα και με πάχος.
Τι ισχύει για τις παρενέργειες
Υπάρχουν παρενέργειες στη θεραπεία της τριχόπτωσης με μινοξιδίλη; Ναι, υπάρχουν, αλλά σε μικρό ποσοστό.
Η πιο συνηθισμένη είναι ο ερεθισμός της περιοχής, όπου εφαρμόζεται η θεραπεία, που, όμως, υποχωρεί σταδιακά.
Στις γυναίκες μπορεί να εμφανιστεί τριχοφυΐα στο πρόσωπο, πρόβλημα που υποχωρεί με τη μείωση της δόσης ή τη διακοπή της θεραπείας. Επίσης κάποιες φορές η χρήση του φαρμάκου προκαλεί υπόταση.
Σύμφωνα, πάντως, με τους ειδικούς, περίπου το 95% του συστηματικά απορροφούμενου φαρμάκου και των μεταβολιτών του απεκκρίνεται μέσω των νεφρών εντός τεσσάρων ημερών.
Ωστόσο δεν ενδείκνυται η χρήση του σε εγκύους και σε γυναίκες, που προσπαθούν να συλλάβουν.
Θεραπεία τριχόπτωσης με φιναστερίδη
Η φιναστερίδη είναι, επίσης, ένα αποτελεσματικό φάρμακο για την απώλεια των τριχών, με ισχυρό προφίλ ασφάλειας.
Επιστημονικές μελέτες και κλινική εμπειρία έχουν δείξει ότι αυξάνει και τη διάμετρο και τον αριθμό των τριχών.
Η φιναστερίδη αναστέλλει τη δράση του ενζύμου 5-α-αναγωγάσης. Έτσι σταματά την μετατροπή της τεστοστερόνης σε μια άλλη ορμόνη, η οποία λέγεται διυδροτεστοστερόνη (DHT) και ευθύνεται για την τριχόπτωση.
Πότε συστήνεται, τρόπος δράσης φιναστερίδης
Η φιναστερίδη δρα, μειώνοντας την ποσότητα της DHT, με αποτέλεσμα τη διακοπή της τριχόπτωσης και σε ορισμένες περιπτώσεις την αναστροφή της και τη δημιουργία νέων, υγιών τριχών.
Η εν λόγω θεραπεία επηρεάζει μόνο τις τρίχες στο κεφάλι και όχι στο υπόλοιπο σώμα.
Συστήνεται η καθημερινή της χρήση για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών, προκειμένου ο ασθενής να δει τα πρώτα αποτελέσματα.
Τι ισχύει για τις παρενέργειες από την τοπική χρήση
Η χορήγηση φιναστερίδης τοπικά έχει σχεδόν ανύπαρκτες παρενέργειες στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα.
Επιπλέον έχει μειωμένη πιθανότητα δημιουργίας συστηματικών επιπλοκών. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες εντοπίζονται στο σημείο εφαρμογής και μπορεί να είναι κνησμός (φαγούρα) του τριχωτού της κεφαλής, αίσθημα καύσου, ερεθισμός, δερματίτιδα εξ’ επαφής και ερύθημα (κοκκινίλα).