ΔΙΑΧΥΤΗ ΑΛΩΠΕΚΙΑ
Η Διαχυτη Αλωπεκια (Telogen Effluvium) αποτελεί μια μορφή τριχόπτωσης, κατά την οποία παρατηρείται ελάττωση της πυκνότητας της τριχοφυΐας, σε όλη την έκταση του τριχωτού.
Η εκτενής αυτή αραίωση, προκαλείται από τη διακοπή της φυσιολογικής εξέλιξης του Κύκλου Ζωής των μαλλιών.
Τα μαλλιά που βρίσκονται στην πλειονότητα τους (κατά 80%) σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης, στη φάση της Αναγένεσης, οδηγούνται πρόωρα σε φάση απόπτωσης, υπό την επίδραση κάποιου βλαπτικού παράγοντα.
Εισέρχονται, δηλαδή, απότομα στη φάση της Τελογένεσης, που συνιστά το τελευταίο στάδιο στη διάρκεια ζωής της τρίχας.
Στο τελικό αυτό στάδιο, οι τρίχες φυσιολογικά παραμένουν για περίπου 3 μήνες και τελικά αποπίπτουν, καθώς ωθούνται προς αποδέσμευση από τις νέες τρίχες που αναπτύσσονται στη θέση τους.
Η διαταραχή, όμως, της φυσιολογικής εξέλιξης του Κύκλου Ζωής των μαλλιών στη Διάχυτη Αλωπεκία, προκαλεί χρονική ασυγχρονία μεταξύ των φάσεων και επιφέρει διάχυτη αραίωση στο τριχωτό, για το διάστημα που οι νέες τρίχες βρίσκονται ακόμη υπό ανάπτυξη.
Εξέλιξη του φαινομένου
Πρόκειται για μία ομοιόμορφη και γενικευμένη μείωση της τριχοφυΐας, που παρατηρείται κατά κύριο λόγο στην επιφάνεια του τριχωτού της κεφαλής, μπορεί, όμως, να επηρεάσει όλο το σώμα.
Το φαινόμενο αυτό βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τον χρόνο, καθώς η έκταση της αραίωσης και ο βαθμός των επιπτώσεων, εξαρτάται από τη διάρκεια του φαινομένου.
Συνεπώς, ανάλογα με τη χρονική διάρκεια που καταλαμβάνει η απώλεια των μαλλιών, η Διάχυτη Αλωπεκία μπορεί να ταξινομηθεί σε 3 τύπους:
- η οξεία, κατά την οποία τα μαλλιά χάνονται ξαφνικά.
- η υποξεία, στην οποία η πτώση των τριχών διαρκεί αρκετούς μήνες.
- η χρόνια, κατά την οποία ο κύκλος της αραίωσης, τείνει να επαναλαμβάνεται και διαρκεί περισσότερο από 6 μήνες.
Περισσότερες Πληροφορίες για την Διάχυτη Αλωπεκία
Η εμφάνιση, λοιπόν, του φαινομένου ενδέχεται να είναι ξαφνική ή να συμβαίνει κατ’ επανάληψη, πλήττει πολλούς ενήλικες, σε κάποια φάση της ζωής τους και μπορεί να οφείλεται σε μεγάλο αριθμό παραγόντων.
Συνήθως, η διακοπή της αναμενόμενης εξέλιξης του Κύκλου Ζωής είναι αποτέλεσμα μεταβολικού stress (χημειοθεραπείες, εγκυμοσύνη, εφηβεία, χειρουργική επέμβαση, σοβαρές χρόνιες ασθένειες) ή συναισθηματικού τραύματος ή μιας συστημικής σωματικής προσβολής.
Ωστόσο, συχνά προκύπτει διαγνωστικό πρόβλημα, διότι η αραίωση παρατηρείται περίπου 3 μήνες μετά από την αρχική επίδραση της αιτίας μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων και σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να επηρεάσει ακόμη και το 50% των μαλλιών.
Έτσι το διάστημα 3 – 4 μηνών που μεσολαβεί, είναι ανασταλτικός παράγοντας για την άμεση αποσαφήνιση των πιθανών αιτιών, καθώς όταν εμφανίζεται η Τριχόπτωση, το άτομο ενδέχεται να έχει πλέον αποθεραπευτεί και να έχει απαλλαγεί από τους επιβαρυντικούς παράγοντες.
Αίτια
Ως πιθανά αίτια της Διάχυτης Αλωπεκίας, αναφέρονται συνήθως τα εξής:
- Έντονο άγχος.
- Σωματικά ή ψυχολογικά τραύματα.
- Χρόνιες ασθένειες π.χ. ερυθηματώδης λύκος, προβλήματα του ήπατος και των νεφρών.
- Διάφορες φαρμακευτικές αγωγές, π.χ. μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, retinoids, αντιπηκτικά.
- Προβλήματα στον θυρεοειδή.
- Αναιμία.
- Ανοσοποιήσεις.
- Αυστηρές δίαιτες.
- Μετεγχειρητικό στρες.
- Δηλητηρίαση από βαριά μέταλλα.
- Έναρξη ή λήξη λήψης αντισυλληπτικών χαπιών.
- Βλαπτικοί Παράγοντες.
Είδη Διάχυτης Αλωπεκίας από επίδραση βλαπτικών παραγόντων
- Διάχυτες αλωπεκίες από ενδοκρινικές διαταραχές (υποθυρεοειδισμός, υπερθυρεοειδισμός, σακχαρώδης διαβήτης, εγκυμοσύνη – αντισυλληπτικά).
- Διάχυτες αλωπεκίες από φάρμακα και χημικές ουσίες (αντιθυρεοειδικά, αντιπηκτικά, κυτταροστατικά, αντιψυχωτικά φάρμακα, υπερβιταμίνωση Α, βορικό οξύ, άλατα θαλλίου -εντομοκτόνα, άλλες χημικές ενώσεις).
- Διάχυτες αλωπεκίες από διαταραχές διατροφής και μεταβολισμού (πρωτεϊνική ανεπάρκεια, έλλειψη σιδήρου, έλλειψη Zn, έλλειψη ουσιωδών λιπαρών οξέων).
Γυναικολογικοί Παράγοντες
Σε μεγαλύτερο ποσοστό, η Διάχυτη Αλωπεκία προσβάλλει τις γυναίκες. Τα συνηθέστερα αίτια είναι:
- Εμμηνόπαυση
- Εγκυμοσύνη
- Τοκετός
Πιο συγκεκριμένα, σε αρκετές γυναίκες προκαλείται γενικευμένη αραίωση του τριχωτού, περίπου 3 – 4 μήνες μετά την εγκυμοσύνη. Αυτό συμβαίνει, διότι τα υψηλά ποσοστά συγκέντρωσης οιστρογόνων και προγεστερόνης, που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της κύησης, διατηρούν αντίστοιχα μεγαλύτερο ποσοστό μαλλιών στη φάση της Αναγένεσης, σε σχέση με τις φυσιολογικές τιμές, με αποτέλεσμα την αύξηση της τριχοφυΐας.
Μετά την γέννα όμως, τα πρώτα σημάδια Τριχόπτωσης, κάνουν την εμφάνισή τους.
Τα επίπεδα των ορμονών πέφτουν, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη μειώνονται και τα μαλλιά εισάγονται απότομα στη φάση της Τελογένεσης, με συνέπεια την αυξημένη απώλεια τριχών.
Δηλαδή, ένα ποσοστό τριχών που θα έπρεπε να έχουν πέσει, έχουν διατηρηθεί και μετά αποπίπτουν.
Το φαινόμενο της λεγόμενης «επιλόχειας Τριχόπτωσης» είναι αναστρέψιμο και αποκαθίσταται ολοκληρωτικά, περίπου, 9 μήνες μετά τη γέννα.