ΓΥΡΟΕΙΔΗΣ ΑΛΩΠΕΚΙΑ
Η Γυροειδης Αλωπεκια (Alopecia Areata) είναι ένας τύπος τριχόπτωσης που εμφανίζεται, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού αναγνωρίζει τα τριχοθυλάκια ως ξένο σώμα και λανθασμένα τα «καταπολεμά».
Πρόκειται, δηλαδή, για μια αυτοάνοση ασθένεια των μαλλιών, που οφείλεται για τις κατά τόπους, πλήρως, απογυμνωμένες περιοχές του τριχωτού.
Χωρίς να επηρεάζει τη δερματική περιοχή, η οποία παραμένει φυσιολογική, προκαλείται ανομοιόμορφη τριχόπτωση.
Οι τρίχες, γύρω από τα σημεία της αραίωσης, παρουσιάζουν μικρή διάμετρο κοντά στη ρίζα, η οποία μεγαλώνει, όσο προχωρούμε προς την άκρη του στελέχους, με αποτέλεσμα η κλινική εικόνα του τριχωτού να θυμίζει θαυμαστικό (Exclamationpointhairs).
Διαφορετικοί τύποι Γυροειδούς Αλωπεκίας
Αν και οι πιθανότητες, να εμφανίσει κανείς Γυροειδή Αλωπεκία, κυμαίνονται στο 1%, εντούτοις προκαλεί έντονη διαταραχή της τριχοφυΐας. στις περισσότερες περιπτώσεις, η αραίωση καταλαμβάνει μικρή έκταση, αλλά όταν η βλάβη είναι πιο έντονη, ενδέχεται να εμφανιστεί ολική αλωπεκία με πλήρη τριχόπτωση στην κεφαλή ή ολόκληρο το σώμα.
Συγκεντρωτικά, η κλινική εικόνα της Γυροειδούς Αλωπεκίας διακρίνεται σε:
- Απλές μορφές.
- Εκτεταμένες μορφές.
- «Οφίαση», όπου το τρίχωμα αποπίπτει περιφερικά, αφορά δηλαδή την αυχενική, την ινιακή και τις κροταφικές περιοχές.
- Ολική Γυροειδής Αλωπεκία (Alopecia Totalis), απώλεια όλων των τριχών της κεφαλής, των φρυδιών και των βλεφαρίδων.
- Καθολική (Alopecia Universalis), που αφορά όλες τις τρίχες του σώματος.
- Διάχυτη Γυροειδής Αλωπεκία.
Ως ασθένεια, μπορεί να προσβάλλει εξίσου άνδρες και γυναίκες και συχνά εμφανίζεται σε άτομα νεαρής ηλικίας κάτω των 20, μετά την εφηβεία και σε παιδιά.
Τις περισσότερες φορές, υποχωρεί αυτόματα μετά από λίγους μήνες, ενώ το 20% των περιπτώσεων επανεμφανίζει την ασθένεια ή αποκτά μόνιμη Αλωπεκία.
Παρόλο που η Γυροειδής Αλωπεκία αφορά μια αυτοάνοση ασθένεια (auto-immune), υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που οδηγούν στην εκδήλωση της.
Συγκεκριμένα, υπάρχουν 3 παράγοντες που καθορίζουν την έναρξη και την εξέλιξη της νόσου: Γενετικοί, Ψυχολογικοί και Ανοσολογικοί.
Αίτια Γυροειδούς Αλωπεκίας
Ως προς τους γενετικούς παράγοντες, περίπου το 25% των περιπτώσεων οφείλεται σε κληρονομική επίδραση.
Ωστόσο, η επικρατέστερη αιτία της Γυροειδούς Αλωπεκίας, προκύπτει από ανοσολογικούς παράγοντες και οφείλεται στη δράση των λευκών αιμοσφαιρίων.
Πιο συγκεκριμένα, λόγω των Τ- λεμφοκυττάρων του αμυντικού συστήματος, που κατέχουν κεντρικό ρόλο στην ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού κατά των ξένων αντιγόνων, τα τριχοθυλάκια αναγκάζονται να εισέλθουν στη φάση της τελογένεσης, δηλαδή στο τελικό στάδιο ζωής της τρίχας και περίπου 3 μήνες αργότερα τα μαλλιά αποπίπτουν.
Μόνο όταν σταματήσει η προσβολή των τριχοθυλακίων από τα Τ-λεμφοκύτταρα, θα μπορέσουν τα μαλλιά να επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση.
Θεραπεία
Σε κάποιες περιπτώσεις, η Alopecia Areata υποχωρεί σε σύντομο χρόνο, χωρίς θεραπεία και η χαμένη τριχοφυΐα αποκαθίσταται, με πιθανότητα τα μαλλιά που επανεκφύονται να είναι λευκά.
Ωστόσο υπάρχουν περιστατικά, όπου η γυροειδής αλωπεκία επιδεινώνεται.
Τότε, απαιτείται θεραπευτική παρέμβαση για την αντιμετώπισή της.
Εάν, λοιπόν, τα μαλλιά δεν αποκατασταθούν, εφαρμόζεται θεραπεία τοπική ή συστηματική. Η αποτελεσματικότητα της κάθε θεραπείας εξαρτάται από το είδος, την έκταση και την περιοδικότητα του φαινομένου της Γυροειδούς Αλωπεκίας.