ΟΥΛΩΤΙΚΗ ΑΛΩΠΕΚΙΑ
Η Ουλωτικη Αλωπεκια αφορά μια ομάδα σπάνιων διαταραχών που καταστρέφουν τα τριχοθυλάκια και τα αντικαθιστούν με ουλώδη ιστό, με αποτέλεσμα την πρόκληση μόνιμης δερματικής βλάβης.
Πρόκειται για μια υποκείμενη νόσο, που προκύπτει από τη δράση μιας φλεγμονής, η οποία βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Οι ενδείξεις είναι η απώλεια των τριχών και η ουλοποίηση του δέρματος, κατά την οποία η εξωτερική στοιβάδα του δέρματος, σταδιακά, φθείρεται και αποκτά ερυθρότητα.
Εμφανίζεται σε υγιείς άντρες και γυναίκες, χωρίς ηλικιακούς περιορισμούς.
Τρόποι Εκδήλωσης
Υπάρχουν δύο τρόποι να εκδηλωθεί η συγκεκριμένη μορφή αραίωσης.
Σε αρκετές περιπτώσεις, η απώλεια της τριχοφυΐας είναι ήπιας μορφής, εξελίσσεται προοδευτικά, χωρίς συμπτώματα και έτσι, μένει απαρατήρητη για μεγάλες χρονικές περιόδους.
Αντίθετα, σε άλλες περιπτώσεις, η φλεγμονή είναι πιο έντονη και επιδεινώνεται ραγδαία, συνοδευόμενη από πόνο, φαγούρα και αίσθηση καύσου.
Κατηγορίες και Αίτια
Επίσης, υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες ουλωτικής αλωπεκίας, η πρωτογενής και η δευτερογενής.
Στην πρωτογενή Ουλωτική Αλωπεκία, η φλεγμονή έχει στοχευμένη δράση στα τριχοθυλάκια, ενώ στη δευτερογενή Ουλωτική Αλωπεκία, η φλεγμονή είναι συμπωματική ή δρουν αίτια εξωτερικής φύσεως (τραύματα, μολύνσεις, ακτινοβολία κλπ).
Επιγραμματικά, τα αίτια αυτά μπορεί να είναι:
- Διαταραχές ανάπτυξης και κληρονομούμενα νοσήματα (απλασία δέρματος, ιχθυάσεις).
- Μικροβιακές φλεγμονές (βακτηριακές λοιμώξεις, έρπης ζωστήρας).
- Νεοπλασίες του δέρματος (μεταστατικά καρκινώματα).
- Δερματοπάθειες ( λειχήνας, σκληροδερμία, σαρκοείδωση, συστεμικός ερυθηματώδης λύκος).
- Βλάβες από φυσικά αίτια ( μηχανικά τραύματα, εγκαύματα, ακτινοδερματίτιδα).
- Αυτοάνοσα νοσήματα (χρόνιος/ δισκοειδής ερυθηματώδης λύκος).
Αντιμετώπιση
Η μονιμότητα που προκαλεί η Ουλωτική Αλωπεκία, εντείνει τη βαρύνουσα σημασία της διάγνωσης διότι πρόκειται για μη αναστρέψιμη μορφή αραίωσης.
Για να αποφευχθεί, λοιπόν, η εκτεταμένη καταστροφή των τριχοθυλακίων και η περαιτέρω ουλοποίηση, επείγει η διάγνωση των παθήσεων της τρίχας ή του δέρματος, με σκοπό την εφαρμογή ειδικής θεραπείας από τον δερματολόγο.